Продукти за блатовете :
6 яйца
80 г захар
200 г натурален шоколад
5 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
Продукти за шоколадовия крем:
300 г шоколад
200 мл течна сметана
400 г заквасена сметана
2 с.л. захар
1 ванилия
За глазура:
100гр.шоколад
50мл.сметана
Приготвяне на блатовете:
Включваме фурната на 180 (С) градуса.
На водна баня разтопяваме шоколада.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме на плътен сняг белтъците, като на малки порции добавяме 50 г от захарта.
Разбиваме жълтъците на крем с останалите 30 г захар
Към жълтъците добавяме разтопения и охладен шоколад и разбиваме.
Наръсваме брашното, солта и бакпулвера и пак разбиваме.
Смесваме белтъчната към шоколадовата смес. Разбъркваме бавно и внимателно, за да запазим обема, до пълното поемане на белтъците.
Във форма за торта с махащи се стени поставяме хартия за печене.
Намазваме хартията с малко олио и наръсваме с брашно.
Сипваме от шоколадовата смес ( 1/3 от общото количество за форма с диаметър 24см ).
Изпичаме блата в предварително нагрята фурна, до суха клечка (внимавайте да не го пресушите).
Приготвяне на крема:
Разбиваме течната сметана и захарта с миксер, до сгъстяване.
Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
Добавяме и разтопения и охладен шоколад, ароматизираме с ванилията и отново разбиваме.
Оформяне на тортата:
Поставяме един блат, намазваме с шоколадов крем.Отгоре поставяме втория блат и повтаряме действията.Тортата стягаме с ринг и прибираме в хладилник за около 4 -5 часа.След това изваждаме, отстраняваме ринга и измазваме с крем.Украсяваме по желание. Аз съм украсила с остатъка от крема смесен със сметана и в средата залях със шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар