Translate

четвъртък, 21 януари 2016 г.

ТОРТА "ШОКОЛАДОВА ЛАВА"







Продукти за блатовете :

6 яйца
80 г захар
200 г натурален шоколад
5 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

Продукти за шоколадовия крем:

300 г шоколад 
200 мл течна сметана
400 г заквасена сметана
2 с.л. захар
1 ванилия

За глазура:

100гр.шоколад 
50мл.сметана



Приготвяне на блатовете:

Включваме фурната на 180 (С) градуса.
На водна баня разтопяваме шоколада.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме на плътен сняг белтъците, като на малки порции добавяме 50 г от захарта.
Разбиваме жълтъците на крем с останалите 30 г захар 
Към жълтъците добавяме разтопения и охладен шоколад и разбиваме. 
Наръсваме брашното, солта и бакпулвера и пак разбиваме.
Смесваме белтъчната към шоколадовата смес. Разбъркваме бавно и внимателно, за да запазим обема, до пълното поемане на белтъците.
Във форма за торта с махащи се стени поставяме хартия за печене.
Намазваме хартията с малко олио и наръсваме с брашно.
Сипваме от шоколадовата смес ( 1/3 от общото количество за форма с диаметър 24см ).
Изпичаме блата в предварително нагрята фурна, до суха клечка (внимавайте да не го пресушите).

Приготвяне на крема:

Разбиваме течната сметана и захарта с миксер, до сгъстяване.
Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
Добавяме и разтопения и охладен шоколад, ароматизираме с ванилията и отново разбиваме.

Оформяне на тортата:

Поставяме един блат, намазваме с шоколадов крем.Отгоре поставяме втория блат и повтаряме действията.Тортата стягаме с ринг и прибираме в хладилник за около 4 -5 часа.След това изваждаме, отстраняваме ринга и измазваме с крем.Украсяваме по желание. Аз съм украсила с остатъка от крема смесен със сметана и в средата залях със шоколад.








Няма коментари:

Публикуване на коментар