Translate

сряда, 13 януари 2016 г.

Шоколадово - еклерова торта




ШОКОЛАДОВО-ЕКЛЕРОВА ТОРТА

За блата:
6 яйца
80 гр.захар
200 гр.шоколад
4 с.л.брашно
1 ч.л.бакпулвер

За крема:
300 гр.шоколад
100 мл.течна сметана
200 гр.заквасена сметана

15-16 бр.еклери

За украса:
100 гр.шоколад
100 мл.теч.сметана
шоколадови топчета и пръчици

Приготвяне на блатовете: 
На водна баня разтопяваме шоколада.Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.Разбиваме на плътен сняг белтъците с  60 г от захарта.Разбиваме жълтъците на крем с останалите 20 г захар.Към жълтъците добавяме разтопения (охладен) шоколад. Разбиваме за кратко с миксер.Наръсваме брашното, солта и бакпулвера и пак разбиваме .Прибавяме  белтъчната смес към шоколадовата с жълтъци. Разбъркваме бавно и внимателно, за да запазим обема, до пълното поемане на белтъците. Във форма за торта с махащи се стени поставяме хартия за печене.Намазваме хартията с малко олио и наръсваме с брашно.Сипваме от шоколадовата смес 1/2 от  количество във форма с диаметър 26 см.Изпичаме блата в предварително нагрята фурна, до суха клечка, внимавайте да не ги пресушите.

Приготвяне на крема:
Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме течната сметана към нея прибавяме заквасената до пълно хомогенизиране и накрая изсипваме охладения шоколад и разбиваме отново(може да добовите и пудра захар по ваш вкус).

Приготвяне на ганаж:
Загряваме сметаната и я прибавяме към шоколада разбиваме докато се разтопи и оставяме да се охлади.

Сглобяване на тортата:
Във форма с махащо дъно или ринг поставяме първият блат и намазваме с крем, нареждаме еклерите и отново крем след което поставяме втория блат и притискаме леко. Накрая завършваме с крем и заливаме с ганаж.Оставяме тортата да се охлади и я украсяваме по избор.
ДА ВИ Е ВКУСНО!


Няма коментари:

Публикуване на коментар