Translate

сряда, 13 януари 2016 г.

Домашни еклери



ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ


За еклерите:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч олио
щипка сол
5 яйца
2 ч. ч. брашно


За крема:

1 л. прясно мляко
1 пак.пшен.нишесте (60гр.)
2 с.л. брашно
1 пак. масло (125 гр.) 
1 1/2 ч.ч. захар 
4 яйца 
ванилия 


Приготвяне:


ТЕСТО

Водата и олиото с щипката сол се кипват. Отместваме от котлона. Прибавяме брашното и бъркаме с дървена лъжица или шпатула, докато започне да се отлепва от
стените на съда. Оставяме леко да се охлади и прибавяме едно след друго яйцата, докато ги поеме и се получи лепкава каша. Шприцова се на хартия за печене (или намазана с олио тава) и се пекат в предварително загрята на 220С фурна (180С с вентилатор) до зачервяването им (около 12-15 мин.). Ако нямате подходящ шприц с голям отвор на накрайника, тестото може да се постави с лъжичка.

КРЕМ 

Отделяме 100 мл. от млякото прибавяме нишестето, брашното и яйцата и ги разбиваме до пълното им хомогенизиране. Млякото се кипва със захарта, когато това стане се прибавя яйчената смес. Когато крема почне да се сгъстява се отмества от котлона прибавя се маслото и ванилията. Бърка се, докато то се усвои от крема, който вече се получава гладък и лъскав. Крема се охлажда напълно; пълни се в шприц с поставен накрайник с тънък отвор се шприцова в еклерите. Или за по-бързо и лесно - цепва по средата и поставя по лъжица от крема. Поръсват се с пудра захар и какао на прах или с разтопен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар