Шоколадово-карамелен бананов чийзкейк |
Шоколадово-карамелен бананов чийзкейк
Днес ще ви представя един много лесен, но за сметка на това уникално вкусен, карамелено шоколадов чийзкейк който се нарежда в топ десет на приготвените от мен десерти, както за мен така и за цялото семейство. Сигурно сте забелязали че съм голям фен на шоколада и карамеленото мляко /дулсе де лече/ което обаче обичам да си приготвям сама в домашни условия защото освен че е много лесно е и доста по евтино. Винаги си приготвям предварително няколко консерви и по този начин във всеки един момент имам почти готов десерт. Тази рецепта която ви предлагам днес може да бъде направена и в чаши ако ненадейно бъдете изненадани от гости и не сте подготвени с десерт, бъдете сигурни че те ще бъдат очаровани от него.
Днес ще ви представя един много лесен, но за сметка на това уникално вкусен, карамелено шоколадов чийзкейк който се нарежда в топ десет на приготвените от мен десерти, както за мен така и за цялото семейство. Сигурно сте забелязали че съм голям фен на шоколада и карамеленото мляко /дулсе де лече/ което обаче обичам да си приготвям сама в домашни условия защото освен че е много лесно е и доста по евтино. Винаги си приготвям предварително няколко консерви и по този начин във всеки един момент имам почти готов десерт. Тази рецепта която ви предлагам днес може да бъде направена и в чаши ако ненадейно бъдете изненадани от гости и не сте подготвени с десерт, бъдете сигурни че те ще бъдат очаровани от него.
Продукти за форма с диаметър 24 см:
500г маслени бисквити
200г разтопено масло
400г дулсе де лече (готово или домашно направено)
2 големи банана
300г шоколад
350г сметана
150г сметана за гарниране
настърган шоколад за гарниране
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180°C.
Форма с подвижни стени и размер около 24см се намазва с масло.
Бисквитите се смилат или натрошават фино и се смесват с разтопеното масло.
Получената смес се разпределя във формата – както по дъното, така и по стените.
С помощта на чаша с плоско дъно, се пресова добре.
Пече се около 15 минути, докато стане златиста, след което се оставя да изстине напълно.
Междувременно се приготвя шоколадовият ганаш по стандартния начин: сметаната (350мл) се загрява до кипване, след което шоколадът се изсипва при нея, оставя се за 30-40 секунди да започне да се разтапя и после се разбърква енергично, докато сместта стане хомогенна и лъскава. Оставя се за 10тина минути да се охлади леко.
Върху изпечената основа от бисквити и масло се разпределя дулсе де лечето. Върху него се подреждат дебели резени банани.
Върху тях се излива шоколадовият ганаш и чийзкейк се прибира в хладилник за 6-8 часа, докато стегне добре.
Преди сервиране се гарнира с бита сметана (150мл) и настърган шоколад.
Шоколадово-карамелен бананов пай |
![]() |
Шоколадово-карамелен бананов пай |
Няма коментари:
Публикуване на коментар