Блат:
Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Приготвяне на блата:
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се разделя на 3 части изливат се предварително намаслени формаи за торта. Всеки блат се пече за около 10-15 минути, като времето варира проверявайте с клечка щом излезе суха от сместа веднага го вадете за да не го пресушите.
За крема:
400 гр. Заквасена сметана
400гр. Цедено кис.мляко
300гр. Течна сметана
300гр. Ягоди
200гр пудра захар( на вкус ) може и повече
Приготвяне на крема:
Разбиваме теч.сметана и към нея прибавяме цеденото мляко, заквасената сметана и захарта.
Сглобяване на тортата:
Във стягащ ринг поставяме блат, крем и нарязани ягоди пак блат, крем и отново ягоди.завършваме с блат и прибираме тортата в хладилник за една нощ да се стегне. На другия ден украсяваме пожелание. В случая аз украсих с останалия крем който оцветих в розово и направих рози с шприц а отстрани разтопих шоколад напълних найлонов плик отрязън много малък отвор накрая и рисувах върхи лента с диаметъра и височината на тортата оставих да се стегне на стайна температура, когати пипнете шоколада не трябва да се размазва, но не трябва и да се е втвърдил напълно защото се чупи. След което с помоща на лентата го поставяте на тортата и внимателно отлепяте лентата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар